zondag 31 augustus 2014

Waarheid

Waarheid is een interessant concept. Er wordt ons van jongs af aan geleerd om eerlijk te zijn en altijd de waarheid te vertellen. En zolang we het hebben over eerlijkheid en ‘feitelijke waarheid’ is dat helemaal waar. Hoewel… Soms kan het beter zijn om iets niet te zeggen; bijvoorbeeld omdat het minder kwetsend is tegenover die ander. De vraag is dan, ben je op zo’n moment eerlijk of niet?

Een andere dimensie van waarheid is dat het veranderd naarmate de situatie waarin we ons bevinden verandert. Zo was het mijn waarheid toen ik een jaar of vijf was, dat ik vlak voor het avondeten niet mocht snoepen of snacken. Eenmaal volwassen noem ik het een ‘appetizer’ en vind ik er niets verkeerds aan. Terwijl allebei de situaties waar zijn, is voor mij de waarheid verandert met het verstrijken van de jaren.

Tenslotte is er ook de ‘persoonlijke waarheid’. De waarheid zoals die wordt ervaren vanuit het perspectief van die persoon. Het is een aspect van waarheid dat voor ons allemaal geldt; ieder van ons heeft zijn of haar ‘eigen waarheid’. Het is de waarheid die gekoppeld is aan onze (levens)ervaring, aan dat wat we in ons leven hebben gedaan, hebben meegemaakt en wat we door die ervaringen hebben geleerd.
Het gevolg kan zijn dat we samen met anderen naar eenzelfde situatie kijken en dan ontdekken dat we diezelfde gebeurtenis niet allemaal ‘waar’ of ‘onwaar’ ~ eerlijk of oneerlijk ~ vinden. Omdat het voor ieder van ons afhangt van onze eerdere ervaringen, bekijken we die situatie allemaal vanuit het perspectief van onze eigen ervaring; op onze eigen manier.

Het is iets wat zelfs speelt binnen ons eigen leven. Zo kunnen we dingen geleerd hebben van onze ouders, familie, leraren op school ~ wat te maken had met hun ‘persoonlijke waarheid’. Ooit hebben we dat voor waarheid aangenomen; vaak omdat we de persoon van wie we het geleerd hebben vertrouwden en respecteerden.
Naarmate we ouder worden rijst dan de vraag of die waarheid ook daadwerkelijk aansluit bij onze ‘persoonlijke waarheid’. Of is het misschien iets wat, wanneer we de tijd nemen om er echt naar te kijken, eigenlijk helemaal niet bij ons past, of zelfs ~ zoals wij het leven ervaren ~ gewoon niet (meer) waar is?

Dit maakt dat het een goed idee is om af en toe de tijd te nemen om te kijken of de waarheid waarmee we zijn opgegroeid nog steeds aansluit bij ons leven. Of het nog steeds een ‘persoonlijke waarheid’ is. En om te kijken of we, afgezien van opvoeding, cultuur etc., onze eigen persoonlijke waarheid leven…
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten